Chioská masticha

Chioská masticha

Chioská masticha zredukuje Helicobactera pylori a uľaví od tráviacich problémov .

Chioská masticha je názov pre živicovú miazgu získanú z mastichového stromu - Pistácia mastixová (Pistacia lentiscus var.Chia).

Je to prírodná aromatická živica, ktorá kvapká z umelo vytovrených zárezov kmeňa pistácie mastixovej. Masticha obsahuje viac ako 100 rôznych látok, ale presne identifikovaných je iba 80 z nich. Možno práve taká bohatá rozmanitosť obsahu je dôvodom pre mnohostranné využitie mastichy v potravinárskom priemysle, v zdravotnictve a v kozmetike po celom svete.
Napriek mnohým štúdiám a výskumom nie je stále rozlúštené tajomstvo unikátnych vlastností chioskej mastichy, ktorá je vo svojej účinnej podobe získavaná iba v južnej časti gréckeho ostrova Chios, v oblasti nazývanej Mastichochoria (mastichové dediny). Možno je to pôdou alebo podnebím, ale faktom zostáva, že na žiadnom inom mieste na svete sa z pistáciovníkov mastixových nedarí získavať živicu s účinkami čo i len sa približujúcimi chioskej mastiche. Aby sa predišlo zamieňaniu s inými druhmi mastichy, Chioská masticha je od roku 1997 označená ako produkt s chráneným označením pôvodu.

Vedecký výskum prospešných účinkov Chioskej mastichy

Na Slovensku a v Českej republike je chioská masticha certifikovaná ako výživový doplnok. O jej výnimočne prospešných účinkoch hovorí aj fakt, že v Grécku sa dlhé roky používa ako oficiálne schválené liečivo a pridáva sa ako liečivá zložka do farmaceutických výrobkov.

Už od staroveku bola Chioská masticha dobre známa svojimi prospešnými účinkami a farmaceutickými vlastnosťami. V súčasnej dobe bolo vykonaných niekoľko klinických štúdií založených na laboratórnych výskumoch, ktoré urobili nezávislé ústavy v Grécku aj v ďalších štátoch. Chioská masticha je obdarená unikátnymi prospešnými vlastnosťami, čo je potvrdené už v dávnej minulosti. Vedecké výskumy potvrdili, že masticha má prospešné účinky pri peptických vredoch, prispieva k ústnej hygiene, má významné antibakteriálne a protizápalové účinky a predstavuje prirodzené antioxidačné činidlo. Okrem toho masticha prispieva k hojeniu rán a regenerácii pokožky. Vyššie uvedené účinky boli uverejnené v medzinárodných vedeckých časopisoch.

 

CHIOSKÁ MASTICHA A ATEROSKLERÓZA

V dnešnej dobe je vedecký záujem o prirodzené antioxidanty ako o ochranný faktor pri ateroskleróze, obzvlášť intenzívny. Sú to látky, ktorá vďaka svojej štruktúre hrajú ochrannú rolu proti tvorbe ateromových plátov a tým chránia proti ateroskleróze a srdcovým chorobám. Prítomnosť fenolických molekúl, rovnako ako fytosterolov v chioskej mastiche je veľmi dôležitá, pretože tieto zložky pôsobia proti oxidácii lipoproteinov u nízkej hustote (LDL) a práve to tvorí dôležitý faktor potenciálne antioxidačného účinku. Kvôli tomu bolo vykonaných veľa štúdií, ktoré preukázali dôležité ochranné účinky fenolických extraktov chioskej mastichy proti oxidácii LDL (cholesterol), čo prispieva významne k ovplyvneniu výskytu aterosklerózy. Výskumná činnosť v tejto oblasti je stále v experimentálnej fáze, pretože až do súčasnosti bol protektívny účinok fenolického extraktu skúmaný iba v podmienkach in vitro, teda v umelo vytvorenom prostredí. Objavy, ktoré boli dodnes publikované sú obzvlášť povzbudzujúce a odporúčajú potenciálne využitie mastichy ako prírodného antioxidantu.


CHIOSKÁ MASTICHA A ZUBNÁ HYGIENA

Čo sa týka tradičného využitia chioskej mastichy, univerzitné štúdie prezentujú jej špeciálne výhody počas výskumu žuvacieho procesu a jej využitia v boji s dentálnymi a orálnymi ťažkosťami. Chioská masticha je používaná veľa rokov ako ideálny materiál pre štúdium žuvacieho procesu, pretože sa jej konzistencia mení pomaly a preto môže byť tempo žuvania presne definované. Tento faktor pomáha vo výbere vhodného liečebného postupu pre liečbu dentálne orálnych problémov.

 

CHIOSKÁ MASTICHA A TRÁVIACE ŤAŽKOSTI

Zvláštnemu záujmu sa tešia výsledky moderných vedeckých štúdií, ktoré sa vzťahujú k terapeutickým účinkom mastichy v liečbe chorôb tráviaceho systému. Už v dávnych dobách bolo známe, že chioská masticha bola využívaná na tíšenie bolesti žalúdka, napríklad pri žalúdočných chorobách, tráviacich problémoch, gastralgii a vredovej chorobe. Zaznamenané referencie lekárov, botanikov a farmaceutov staroveku a stredoveku odporúčajú chioskú mastichu ako prospešný prostriedok pre choroby a dysfunkcie gastro-intestinálneho systému. V našej dobe prichádzajú vedecké a laboratórne štúdie rovnako ako klinické výskumy, aby potvrdili viac zmenené účinky chioskej mastichy

 

       masticha

.

Ako správne žuvať mastichu: Napite sa čistej vody, zoberte 1-2 kryštály surovej mastichy. Na začiatok vyberajte tvrdšie kryštály. Rozžujte ich iba prednými zubami, zmiešajte so slinami, kým z nich nevznikne súvislá hmota podobná žuvačke. Po užutí hmoty podobnej žuvačke ju môžete žuť ľubovolným spôsobom. Efekt na tráviaci trakt dosiahnete po cca 15-20 minútach žuvania.

Tip pre začiatočníkov: Na začiatok Vám odporúčame kombinovať surovú mastichu s mastichovými žuvačkami ELMA bez aspartamu s prírodnými sladidlami. Vyberte 1 kryštál, rozžujte ho a potom pridajte žuvačku ELMA. Žuvanie bude jednoduchšie, pre niektorých ľudí aj chutnejšie a vďaka prírodným zložkám žuvačiek ELMA stále rovnako zdravé.

 

 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info