Amla a vitamín C
Bobule amly (známej aj pod názvami amalaki, amlaki, či indický egreš) sú jedným z najbohatších zdrojov prírodného vitamínu C, čo vysvetľuje ich kyslú chuť. Dužina amly predstavuje cca 90% z celej bobule a tvorí ju zo 70 % tekutina.
Vitamín C je nevyhnutným vitamínom pre ľudí. Je potrebný pre syntézu medzibunkového spojiva „kolagénu“, ktoré je zodpovedné za udržiavanie jednotlivých buniek ľudského tela pokope. Ako antioxidant pôsobí vitamín C v tele ako policajt. Redukuje v tele voľné radikály, ktoré sa v tele neustále tvoria ako výsledok rôznych chemických reakcií a môžu potenciálne poškodiť telo. Vitamín C je taktiež dôležitý pre rast zubov (dôležitá stavebná látka). Okrem toho napomáha vitamín C telu prisvojovať si železo z potravy (spolu s bylinami bohatými na železo sa využíva pri problémoch s krvotvorbou a anémii).
Zatiaľ čo potkany dokážu syntetizovať vitamín C, my ľudia toho nie sme schopní. Musíme si zabezpečovať dostatočnú hladinu vitamínu C prostredníctvom potravy. Známou chorobou z nedostatku vitamínu C je skorbut. Môžete ho spoznať podľa opuchnutých ďasien, ktoré môžu krvácať, oneskoreného zaceľovania rán, či zlého rastu zubov u detí.
Dospelý by mal denne prijať 75 mg vitamínu C, dieťa 30 mg, tehotná žena 100 mg a kojaca matka až 150 mg vitamínu C denne. V medicíne sa používa vitamín C na liečbu infekcií, vredov, popálenín, urýchlenie hojenia zlomenín atď.
Ďalšie účinky Amalaki:
Okrem toho, že je amla jedným z najbohatších prírodných zdrojov vitamínu C, v ajurvéde sa využívajú aj jej ďalšie vlastnosti:
Štúdia Oddelenia potravín a výživy na Univerzite v Delhi preukázala, že amla (emblica officinalis) dokáže znížiť vysokú hladinu cholesterolu. Tejto štúdie sa zúčastnili muži vo veku 35-55 rokov s vysokými úrovňami zlého cholesterolu.
Amla je jednou z troch zložiek známeho prípravku Triphala. Využíva sa u nej jej omladzujúca vlastnosť (v ajurvéde tzv. rasayana), dodáva silu a sviežosť.
Čínski výskumníci zistili, že amla je bohatým zdrojom rôznych chemických látok, ako je quercetín, kyselina gallová, kyselina ellagová (ktoré nájdete aj v zelenom čaji) a ďalších menej známych zložiek... Všetky tieto zložky sú silné antioxidanty. Pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi, čím zabraňujú vzniku vážnych chorôb, akými je napr. rakovina.
Niekoľko štúdií na zvieratách preukázalo, preventívny účinok amly pred pred hromadením ťažkých kovov v tele (ako sú hliník, ortuť alebo nikel). Keď bol použitý samotný vitamín C, v porovnaní s amlou sa dosiahla iba čiastočná ochrana pred ťažkými kovmi.
Amalaki posilňuje funkcie imunitného systému, hlavne aktivitu makrofágov.
Obmedzuje nadmernú produkciu histamínu a pôsobí ako prevencia proti rozvoji alergických symptómov.
Amla sa používa aj pri chorobách očí a to najmä pri zápaloch očí. Zlepšuje stav v prípade krátkozrakosti a celkovo má vynikajúci vplyv na zlepšenie zraku.
V našich kapsuliach používame štandardizovaný extrakt z ovocia rastliny. Zdôrazňujeme, že nepoužívame surový prášok z rastliny a nepridávame do kapsulí žiadne ďalšie prídavné látky.
Balenie: 60 ks kapsulí.
Odporúčané dávkovanie: 1 kapsula 2 x denne.
Obsah 1 kapsuly: až 500 mg štandardizovaného extraktu 4:1.
Nový komentár