Panel používateľa

Ľanový olej 250 ml

Ľanový olej  250 ml

Ľanový olej 100% za studena lisovaný olej zo semien ľanu.Ľanové semeno je zložené zo 42 % tukov a 28 % vlákniny, je vynikajúcim zdrojom omega-3 mastnej kyseliny, lignanov, karoténu a vlákniny. Z minerálnych látok obsahuje síru, kobalt, jód, meď, draslík, železo, zinok. Všetky tieto zložky sú dôležité a spoločne prispievajú k zachovaniu zdravia.

5,90 € s DPH

Dostupnosť: Skladom

Ľanový olej obsahuje dve esenciálne polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré si telo človeka nie je schopné samo vyprodukovať a podobne ako vitamíny a minerály ich môže získať iba prostredníctvom stravy. Ako väčšina rastlinných olejov ľanový olej obsahuje esenciálnu linolovú kyselinu (omega-6), ktorá je nevyhnutná na prežitie. Na rozdiel od väčšiny ostatných olejov obsahuje najväčšie množstvo ďalšej esenciálnej mastnej kyseliny - alfa-linolénovú kyselinu (ALA). Ide o východiskovú rodičovskú zlúčeninu všetkých omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutne dôležité nielen pre zachovanie zdravia, ale života vôbec. Telo si z nich časť premení na blahodarné prostaglandíny, ktoré sú schopné zabíjať nádorové bunky. Nedostatok ALA (čo je typické pre západný – nezdravý spôsob stravovania) zodpovedá za tvorbu škodlivých enzýmov tzv. oxydáz, ktoré indukujú rast nádoru a sú príčinou mnohých chronických porúch.

Ľan je bohatým zdrojom rastlinných látok s antivírovými, fungicídnimi, baktericídnimi a protirakovinovými vlastnosťami.

Lignany sú najvýznamnejšia zložka šupiek ľanového semena a ľanové semeno je ich najbohatším potravinovým zdrojov. Obsahuje ich 100- násobne väčšie množstvo v porovnaní s akoukoľvek inou rastlinnou potravou. Lenže pri lisovaní sa zhruba 98 % lignanov odstráni. Niektorí výrobcovia lignany vracajú späť do oleja, ale mnohí nie. Najzdravšie je užívanie oleja, do ktorého boli lignany opäť vrátené. Patria do rodiny fytochemikálií, ktoré v súčasnosti pútajú pozornosť mnohých výskumníkov. Lignany okrem antioxidačných účinkov významne ovplyvňujú metabolizmus a funkciu hormónu estrogénu. Účinkujú v tele ako slabé estrogény a pôsobia proti silnejšiemu estrogénu vlastného tela. Črevné baktérie premieňajú lignany na enterolaktón a enterodiol, ktoré sa absorbujú cez črevnú stenu a putujú k tkanivám a do krvi. Naväzujú sa na hormonálne receptory v prsných, ale aj vo vaječníkových a maternicových bunkách, a tak znižujú nadmerný účinok ľudského estrogénu. Zistilo sa, že dostatočná hladina enterolaktónu v krvi znižuje riziko rakoviny prsníka. Napríklad Dr. Lillian Thompsonová z University of Toronto skúmala ženy s čerstvo určenou diagnózou rakoviny prsníka. Tieto ženy potom denne dostávali najedenie rozomleté ľanové semená (25 g). Medzi diagnózou a operáciou ubehli v priemere asi tri týždne a výsledok bol nad očakávanie. Pri operácii, keď lekári nádor odstránili, zistili, že sa výrazne zmenšil. Vláknina takisto plní významnú úlohu pri obmedzovaní rizika rakoviny. Viaže škodlivé chemikálie – karcinogény, ktoré vďaka nej vylúčime skôr, ako ich stihneme prijať do orgánov tela a poškodiť si ich. Okrem toho vláknina vytvára v črevách priaznivé prostredie pre užitočnú bakteriálnu flóru. Navyše sa pôsobením črevných enzýmov a mikróbov rozloží na mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré majú protirakovinový účinok.

Ľan pôsobí protizápalovo. Nenasýtené omega-3 mastné kyseliny majú tiež protizápalové účinky. Redukujú rozsah pôsobenia a pomáhajú zlepšiť podmienky pri zápalových ochoreniach pokožky, čriev, či močových ciest. Ľan potláča kardiovaskulárne choroby - Infarkty a mozgové mŕtvice sú v západnom svete najčastejšou príčinou úmrtí. Strava, fajčenie a nedostatok pohybu predstavujú známe rizikové faktory. Bolo zistené, že mastné nenasýtené kyseliny omega-3 v ľane znižujú riziko infarktov a mozgových mŕtvic hneď niekoľkými spôsobmi.

Ľan znižuje krvný tlak, rozširuje krvné cesty a zlepšuje ich elastičnosť a priechodnosť krvného toku. Ľan okrem toho znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov, zvyšuje množstvo prospešného cholesterolu (HDL), pričom hladina škodlivého cholesterolu (LDL) klesá. Ľan tiež pomáha predchádzať arytmii a nepravidelnému srdečnému tepu. Ľan pomáha pri reumatických zápaloch: Početné štúdie zhodne potvrdzujú, že ľan u pacientov s reumatickou artritídou redukuje krehkosť, opuchy a neohybnosť kĺbov.

Mnoho pacientov trpiacich artritídou užívaním ľanového oleja dokázalo redukovať alebo úplne opustiť steroidné protizápalové liečby, ktoré môžu mať rad vedľajších účinkov. Klinické štúdie preukázali, že kyselina alfa linolová, ktorá sa v ľanovom oleji nachádza vo veľkom množstve, veľmi účinne pôsobí protizápalovo a tým pôsobí zvlášť priaznivo proti artritíde. Pomáha dokonca obmedziť odmietanie transplantovaných orgánov, pomáha pri cukrovke typu 2 a upravuje niekoľko ochorení ľadvín.

Zlepšuje symptómy pacientov so sklerózou multiplex, predchádza maskulárnej degenerácií (bežnej príčine slepoty v pokročilom veku) a môže vám tiež pomôcť veľmi jednoducho schudnúť.

Dávkovanie: vnútorne - ráno (nalačno) a večer (pred spaním) jednu čajovou lyžičku, používajte výlučne v studenej kuchyni - podľa chuti a množstva jedla. 

Skladovanie: Skladujte na tmavom mieste pri izbovej teplote do 22°C.

Po otvorení spotrebujte najneskôr do 2 mesiacov.

Obsah:250 ml

Krajina pôvodu: Slovensko

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie