Mladý jačmeň sa pestuje skoro na jar a neskoro na jeseň na certifikovaných organických farmách. Pestuje sa len pri nízkych teplotách, kedy majú rastliny najvyšší potenciál tvorby koreňového systému. Po tom, čo sa objavia prvé výhonky, rastliny sústredia svoju energiu na rozvoj koreňových systémov. Tento má zásadný význam pre množstvo živín, pretože umožňuje rastlinám ťahať minerály a stopové prvky z pôdy do svojich listov a využiť ich na produkciu cenných enzýmov. Keď sú mladé rastliny vo vrcholnej fáze svojho rastu a v najväčšej potencii sú vhodné pre zber. Mladé rastliny sa zbierajú zavčas ráno, pokiaľ je na nich ešte rosa a okamžite sa transportujú do blízkej organicky a kosher certifikovanej spracovateľskej prevádzky. Okamžite sú pri nízkej teplote 3oC umývané tak aby sa uchovali enzýmy a chlorofyl. Ďalej postupujú na lisovanie a sušenie, kde sa unikátnou technológiou v ochrannej atmosfére CO2 získava čistý prášok. Počas celého procesu je surovina chránená pred vzdušným kyslíkom a teplom. Takto sa získava najkvalitnejšia jačmenná šťava.
Výsledkom je prášok mimoriadnej kvality, ktorý je nabitý výživnými látkami a energiou. Prášok zo šťavy mladého jačmeňa NUTRI ELEMENTS má čistú a jemnú chuť, je úplne rozpustný v kvapalinách a neobsahuje žiadne prídavné látky. Je ideálny pre široké spektrum aplikácií a je o krok vpredu pred ostatnými produktami na trhu. Je to prášok obsahujúci koncentrované množstvo prakticky všetkých potrebných minerálov a vitamínov, v skutočnosti je to komplexný doplnok a bude podporovať zdravie ako celok synergicky. Jediný na trhu garantuje obsah bioktívnych enzýmov.
Bohužiaľ, väčšine jačmenných štiav na trhu chýba mnoho týchto zdraviu prospešných vlastností. Sú pestované na obyčajných pôdach bez organických postupov. Sú väčšinou spracované a sušené pomocou štandardných metód, vrátane sprejového sušenia, ktoré znehodnocuje enzýmy, chlorofyl a živiny pri vysokej teplote a vplyvom prítomného kyslíka. Okrem toho sa do bežných práškov často pridáva maltodextrín (spracované lacné cukry) a iné lacné plnívá ( ryžový proteín). Na trhu sú v ponuke aj produkty, v ktorých sú iba zomleté sušené listy mladého jačmeňa. Tieto produkty sa nemôžu porovnávať s výrobkom ako je šťava z mladého jačmeňa NUTRI ELEMENTS.
Prečo je sušená šťava z mladých jačmenných listov lepšia ako prášok zo sušených jačmenných lístkov? Mnohé aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín, a mnoho enzýmov sa nachádzajú iba v sušenej šťave. V sušených listoch sa nenachádzajú takmer žiadne enzýmy. Analýza enzýmov prítomných v čerstvej tráve z jačmeňa je takmer totožná s analyzovanou sušenou šťavou. Tiež vôňa čerstvej šťavy jačmennej trávy je takmer totožná s vôňou sušenej šťavy, ktorá sa pridá do vody, aby sa rehydrovala. Sušené mleté listy mladého jačmeňa tieto vlastnosti nemajú.
V sušenej šťave z mladého jačmeňa boli analyzované nasledovné bioaktívne látky, pričom toto nie je ich úplný zoznam.
Aspartát, aminotransferáza, alanín, arginín, kyselina asparágová, biotín, Bór, Beta karotén, vápnik, katalázy, chloridy, cholín, cytochrómoxidázy, chróm, DNase cystínu, kobalt, niacín, kyselina listová, oxidázy mastných kyselín, kyselina glutamová, meď, kyselina pantoténová, hexokináza, glycín, jód, vitamín B1, kyselina jablčná, histidín, železo, vitamínu B2, dusičnany reduktázy, izoleucín, horčík, vitamín B12, peroxidázy, Lyzín, nikel, vitamín C, peroxidázy katalázy, metionín, fosfor, vitamín E , fosfatázy, fenylalanín, draslík, vitamín F, fosfolipázy, Prolín, selén, vitamín K, Polyphenoloxidaza, serín, sodík, vitamín P, treonín, síra, superoxidismutáza, tryptofán, zinok, Transhydrogenaza, tyrozín,plus 50 ďalšich stopových prvkov a minerálov vo vyváženej forme, ktorú vaše telo môže využiť efektívne.
Prednosti jačmeňa NUTRI ELEMENTS:
100% organicky certifikovaný ( Oregon Tilth, USDA)
Jediný na trhu so zárukou garantovaného obsahu enzýmov
Kosher a Halal certifikovaný (Orthodox council)
Bez použitia geneticky modifikovaných osív GMO free
Sušený pri teplote 3oC, v ochrannej atmosfére bez prístupu kyslíka
100% čistá šťava bez použitia prídavných látok a lacných plnív
Bez gluténu
Najvyšší obsah chlorofylu 9,1 mg 1g. ,čo je 3 x viac ako ostatné produkty na trhu/
Enzymaticky bioaktívny, vrátane enzýmu SOD
Najvyšší obsah bielkovín až 37%, čo je o 30% viac ako ostatné produkty na trhu
Najvyšší obsah minerálov a stopových prvkov až o 30% viac ako ostatné produkty na trhu
Pestuje sa na organických pôdach v prostredí panenskej prírody bez chemických látok
Jedna dávka : 3 g (1 čajová lyžička)
Množstvo na 100 g jednu dávku (3 g) % ODD*
Energia 245 kcal/1024kJ 7,4 kcal/38,7kJ
Sacharidy 26,9 g 0,84 g 0 %
Vláknina 4,3 g 0,13 g 0,5 %
Bielkoviny 37,0 g 1,11 g 6,6 %
Tuky < 1 g < 0,1 g 0 %
Cholesterol 0 g 0 g 0 %
Vitamín A 1690 µg 50, 7 µg 5,8 %
Beta Karotén 1640 µg 49,2 µg -
Vitamín B12 (cobalamin) 0,6 µg 0,02 µg 0,8 %
Vitamín C 595 mg 17, 8 mg 22 %
Vitamín E (Tocopherol) 9,2 mg 0,31 mg 2,6 %
Vitamín K 950 µg 28,5 µg -
Kyselina listová 1150 µg 34,5 µg 17,3 %
Chlorophyl 910 mg 9,1 mg -
Beta Galctoidaza enz. >100.000 UI >3.000 UI -
Beta Glucosidaza enz. >30.000 UI >900 UI -
Alpha Manosidaza enz. >210.000 UI >6300 UI -
Acid Phospathaza enz. >230.000 UI >6900 UI -
Super Oxid Dismutaza >620,000 UI >18600 UI -
*ODD odporúčaná denná dávka. Množstvo jednotlivých látok v zložení sa môže v každej dávke mierne líšiť
Ako užívať zelený jačmeň
Rozpustite 1 čajovú lyžičku v pohári čistej vody (200 ml). Neužívajte s horúcimi tekutinami, pretože teplo neutralizuje aktívne enzýmy. Užite raz alebo radšej dvakrát denne na lačný žalúdok asi 30 min. pred jedlom. Uchovávajte v uzatvorenom obale na chladnom a suchom mieste. Citliví jedinci by mali začať s nižšou dávkou, napr. pol lyžičky denne a postupne zvyšovať až podľa vlastných pocitov.
Ďalším dôvodom pre nižšie počiatočné dávky, je znížiť množstvo látok, ktoré začne telo uvoľňovať pri náhlom zvýšení prívodu výživných látok. Sprievodnými príznakmi detoxikácie môžu byť nepríjemné stavy podobné chrípke, mierne bolesti hlavy a poruchy spánku.
Všetky tieto príznaky sú dočasné a sú súčasťou bežnej odozvy na adaptáciu organizmu. Jeden z piatich ľudí má dosť silnú odozvu na detoxikáciu. V týchto prípadoch, následné reakcie sú postupne slabšie. Niekedy človek musí vydržať nepohodlie na ceste k oslobodeniu, k lepšiemu zdraviu a pohode. Vážne chorým ľuďom sú vo všeobecnosti odporúča pomerne rýchlo prejsť na maximálnu dávku bez ohľadu na dočasné obtiaže.
Viac o účinkoch šťavy z mladého zeleného jačmeňa
Čistiace a uzdravujúce účinky mladej šťavy z jačmeňa sú prisudzované hlavne bohatému obsahu chlorofylu, ktorý je cenený pre svoju schopnosť budovať a obnovovať hlavne červené krvinky. Nie div, veď chlorofyl je svojim zložením podobný hemoglobínu. Chlorofyl je tiež cenený ako silný detoxikačný prvok. V šťave z mladého jačmeňa bolo identifikovaných množstvo enzýmov, medzi ktorými sa nachádza aj enzým SOD ( Super Oxid Dysmutáza). Tieto enzýmy sú veľmi citlivé a prirodzene sa vyskytujúce zložité bielkoviny, ktoré štartujú metabolické aktivity v našom tele, podporujú náš imunitný systém, podporujú lepší krvný obeh a detoxikáciu, pomáhajú tráveniu bojovať s voľnými radikálmi, a dávajú nám energiu. Šťava z mladého jačmeňa obsahuje mnoho ďalších nutričných látok, ktorých popis by vyžadoval rozsah celej knihy.
Čiastočný zoznam účinkov šťavy z mladého jačmeňa
• Prirodzene zvyšuje energiu
• Je bohatá na antioxidanty
• Zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie
• Alkalizuje vnútorné prostredie organizmu
• Pomáha obnovovať imunitný systém
• Poskytuje základné stavebné prvky pre rast a obnovu organizmu
• Pomáha prečisťovať organizmus
• Má protizápalové účinky
• Podporuje mozgovú činnosť
• Spomaľuje proces starnutia organizmu
• Pomáha obnovovať poškodené bunky organizmu
• Pomáha zvyšovať účinnosť vitamínov
• Znižuje riziko vzniku nádorov, hlavne tráviacej sústavy
• Pomáha udržovať hladinu krvných cukrov
• Pomáha udržovať hladinu cholesterolu v krvi
Aminokyseliny
BIO šťava z mladého jačmeňa obsahuje dvadsať aminokyselín, vrátane ôsmich esenciálnych, ktoré si telo nemôže produkovať samo.
• Aminokyseliny sú základnými stavebnými látkami bielkovín a sú tak nevyhnutné pre rast nových a obnovu poškodených buniek. Sú základnou súčasťou nevyhnutnou pre imunitný systém
• Arginín podporuje hojenie rán, metabolizuje na oxid dusný, ktorý podporuje relaxáciu ciev a zlepšuje tým krvný obeh. Je potrebný pre imunitný systém
• Alanín, podporuje udržanie hladiny krvnej glukózy a je potrebný pre produkciu hormónov
• Izoleucín, Leucín, Valin, vetvené aminokyseliny (BCAA), sú dôležité pre bielkovinovú syntézu, ale aj pre funkcie imunitného a nervového systému
• L-tyrozín pomáha regulovať chuť do jedla a stimuluje bielkovinovú syntézu
Enzýmy:
Enzýmy sú hlavnými iniciátormi mnohých procesov v organizme. Šťava z jačmeňa obsahuje veľké množstvo aktívnych enzýmov.
• pôsobia ako katalyzátor pre mnoho základných bunkových reakcií.
• sú nevyhnutné pre tráviace procesy a celkovo zlepšujú zažívacie pochody
• poskytujú významné antioxidačné účinky
Najznámejši enzým v šťave z jačmeňa je superoxidismutáza (SOD). Tento telu vlastný antioxidant neutralizuje veľké množstvo voľných radikálov, ktorým je telo vystavené z vonka aj z vnútra.
Vedecké výskumy o zelenom jačmeni:
Vedecké výskumy na popredných univerzitách ako Kalifornská univerzita v Davise a na George Washingtonovej Univerzite zistili, že šťava z jačmeňa obsahuje hlavne účinné antioxidanty superoxiddismutáza (2'-O-glycosylisovitexin 2'-O-GIV) a vitamín E sukcináty. Pri každej z týchto dôležitých fytochemikálii bolo preukázané, že zabraňuje peroxidácii lipidov, spôsobenej voľnými radikálmi. Šťava z jačmeňa je tiež bohatá na chlorofyl, ktorý má detoxikačné, protizápalové, antibakteriálné a čistiace účinky. Už v roku 1930 vedci analyzovali všetky živiny potrebné pre zdravie. Výskum obilných štiav ukázal, že sú jedeny z najsilnejších koncentrovaných zdrojov prirodzene sa vyskytujúcich vitamínov a minerálnych látok, rov-nako ako mnohých ďalších zložiek. Sušená jačmenná tráva vo forme tabliet bola podávaná ako doplnok stravy dlho predtým, než boli dostupné umelo izolované vitamíny a minerály. Uvedením syntetizovaných vitamínov na trh sa na jačmenné trávy pozabudlo. Teraz sa zdá, že karta sa obrátila, a aj keď stále ešte nepoznáme všetky zložky jačmenných štiav, naše prehĺbené vedomosti vedú k záveru, že príroda to vie najlepšie. Liečebné a zdravotné účinky štiav z mladého jačmeňa sú ďaleko lepšie, ako umelo syntetizované vitamínové a minerálne tabletky.
Japonskí vedci izolovali zo zeleného jačmeňa izoflavonoidy, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti, týkajúce sa najmä peroxidácie lipidov. Bolo zistené, že Flavanoid tzv 2-0-GIV má aj ďalšie antioxidačné, antialergénne a protizápalové vlastnosti (Shibamato et al 1994).
Umelo syntetizované hypofyzálne rastové hormóny si rýchlo získali povesť ako silný "nástroj" proti stárnutiu a na podporu hojenia rán v tele (pri užívaní vysokých dávok týchto hormónov vznikajú značné riziká). V šťavách mladého jačmeňa boli objavené ale prirodzené prekurzory týchto hormónov, ktoré môžu pomôcť pri podpore celkového zdravia.
Za viac ako 70 rokov mnoho ďalších výskumov ukázalo veľa výhod pravidelnej konzumácie šťavy zo zeleného jačmeňa, a skúsenosti ukázali, že sa jedná o skutočne mimoriadne účinný doplnok stravy.
Krajina pôvodu: USA
Výrobca:Synergy Inc.
Nový komentár