Komentáre - EKZÉMY, KOŽNÉ A VLASOVÉ OCHORENIA

V tomto návode sa dočítate o využití cédrovej silice, silice z ružového dreva a silice Ylang-Ylang pri kožných, vlasových problémoch a pri ekzémoch.

Cédrová silica, Juniperus virginiana, Cupressaceae
výskyt: Severná Amerika, Mexiko
spôsob získania silice: destiláciou koreňových sústav po výrube (ťažbe) dreva
hlavné účinné zložky: cedrol 20 - 30 %, -cedrén, -cedrén, cedrenol
historické korene a ľudové tradície:
Drevitá vôňa silice z virdžínskeho cédru evokuje predstavu ceruziek, ktoré sa z tohto dreva dodnes vyrábajú. Botanicky by sa tento strom mal správne volať borievka. Chybné označovanie ho omylom zaraďuje do “starobylej” rodiny cédrov. Preslávený “cédrový balzam” používaný už v egyptskej histórii (v kozmetike a na balzamovanie) sa totiž vyrábal z cédru libanonského (ponáraním drevených štiepkov do horúcej vody, nie destilácoiu). Tento monumentálne pôsobiaci strom (štátny symbol Libanonu) bol už v staroveku takmer úplne vydrancovaný na stavbu lodí a nábytku. Preto sa dnes vyrába “pravá” cédrová silica (obchodné označenie céder atlas), z dreva cédru atlantského. Táto cédrová silica má oproti silici z virdžínskej borievky jemnejšiu vôňu, ale nižší obsah účinného cedrolu a celkovo iné zloženie (kadinén až 50 %).

účinky: antiseptické, protizápalové, expektoračné, protikŕčové, močopudné, upokojujúce
indikácie: kožné a vlasové ochorenia, starostlivoť o pleť, ochorenia dýchacích a močových ciest, kašeľ, nervové vypätie
spôsob použitia:
• nanášanie neriedenej silice, alebo vhodného krému so silicou pri kožných problémoch a suchom ekzéme
• voda na vlasovú pokožku - na podporu rastu vlasov, proti lupinám
• voda na pleť - pre všetky typy pleti, pri akné, normalizuje tvorbu mazu
• krém so silicou pre starostlivosť o pleť
• vaňový kúpeľ s 9 kvapkami silice má regeneračný účinok na pokožku a pôsobí uvoľňujúco na psychický stav organizmu
• inhalácia so 7 kvapkami silice pri ochoreniach dýchacích ciest, kašli
• pri ochoreniach močových ciest je možné užiť 2 kvapky silice v pohári vody. Užívať 3 x denne, maximálne 2 týždne.
Kontraindikácie: Silica sa nesmie vnútorne užívať pri zápaloch obličiek a počas gravidity.


Ružové drevo - silica, Aniba rosaeodora, Lauraceae
výskyt: iba brazílske amazonské pralesy
spôsob získania silice: destilácia na štiepky podrveného dreva
hlavné účinné zložky: linalol (84-93 %), geraniol, santalol, citronelol, terpineol, nerol,
historické korene a ľudové tradície:
Amazonskí Indiáni si z kmeňov týchto stromov vyrábali kanoe a možno i tak spoznali hojivé účinky ružového dreva. Liečivé vlastnosti si veľmi ctili a používali ich na liečbu rán a pri ochoreniach pokožky. Neskôr sa stromy vyrubovali na účely výroby nábytku a získavania silice, ktorá sa používala v priemysle ako zdroj prírodného linalolu. Až do roku 1960 sa obrovské množstvá kmeňov “ružového dreva” splavovali po rieke Amazon k najbližším destilérkam, kde sa destilovala silica. Dnes sa používa už iba v parfumérii, potravinárstve a aromaterapii. Stromy sa za účelom výroby silice pestujú na plantážach.
účinky: antiseptické, antimykotické, protizápalové, expektoračné, upokojujúce, erotizujúce
indikácie: mokvajúci ekzém, akné, suché a citlivé partie na pokožke, vrásky, jazvy, reguluje tvorbu mazu, nádcha, horúčka, znižuje únavnosť, bolesti hlavy, repelentný účinok proti hmyzu
spôsob použitia:
• nanášanie neriedenej silice pri mokvajúcom ekzéme priamo na postihnuté miesto, po zasušení a odlúpení uschnutej vrstvy pokožky premastiť miesto vhodným krémom
• nanášanie riedenej silice na zapálené miesta pokožky
• voda na pleť - na suchú a citlivú pokožku, akné, vyrážky
• krém so silicou pre starostlivosť o pleť
• ako ochrana pred kliešťmi odporúča sa nakvapkať silicu napr. na členky nôh, zápästie rúk
• vaňový kúpeľ s 9 kvapkami silice má protizápalový účinok na pokožke a priaznivo pôsobí na nervový systém
kontraindikácie: Pri predpísanom užívaní nie sú známe.


Ylang ylang silica, Cananga odorata, Anonaceae
výskyt: Filipíny, Madagaskar, Réunion, Jáva, Sumatra
spôsob získania silice: destiláciou práve nazbieraných kvetov
hlavné účinné zložky: benzylacetát, geraniol, linalol, farnesol,eugenol, safrol, kadinén
historické korene a ľudové tradície:
Keďže filipínsky prepis názvu tohto kvetu znie “alang ilang” (v preklade kvet chvejúci sa vo vetre) je i názov tohto stromu dvojslovný. V Indonézii (kde preklad znamená “kvet kvetov”) sa podľa starých zvyklostí posýpa posteľ mladomanželov kvetmi ylangu. V moslimskom svete si ylangom ženy aromatizovali svoje háremy (v arabskom jazyku sa týmto slovom označuje časť domu určená pre rodinné príslušníčky ženského pohlavia, teda nie hárem v západoeurópskom význame slova). Už vo Viktoriánskej dobe bola ylangová silica súčasťou masakarového oleja, používaného vo vlasovej liečebnej kozmetike. Začiatkom 20. storočia bol objavený jej upokojujúci účinok na srdce.
účinky: antiseptické, protizápalové, erotizujúce, protistresové, ukľudňujúce
indikácie: ochorenia pokožky, vlasové tonikum, podpora rastu vlasov, starostlivosť o pleť, depresie, rozrušenosť
spôsob použitia:
• voda na vlasovú pokožku - na podporu rastu vlasov pri lysinách
• šampón, pridať 3 kvapky silice k časti šampónu na jedno umytie a opláchnuť, používať pri suchých vlasoch
• vmasírovanie riedenej silice, krému so silicou pri problémovej pleti a pokožke
• voda na pleť - na všetky typy pokožky, normalizuje produkciu mazu
• vaňový kúpeľ s 2 kvapkami silice má blahodárny účinok na pokožku, psychický stav organizmu a sexuálnu stimuláciu
nežiadúce účinky: Vo väčších dávkach ako je predpísané môže spôsobiť bolesti hlavy a závrate.
 

Zatiaľ nie sú vložené žiadne príspevky.
 

Pridať komentár

Meno:





Poznámka: Neradi príspevky moderujeme, ale nemiestne príspevky alebo príspevky mimo tému budú odstránené. Ďakujeme za pochopenie.